Dimbare LED Lampen

LED lampen hebben vele bijzondere eigenschappen. Nadat u de schakelaar heeft over gehaald, brandt de LED lamp onmiddellijk op vol vermogen. Geen enkele LED Lamp is gevoelig voor trillingen EN geeft tegen het einde van zijn/haar branduren – steeds langzamer licht. LED Lampen zijn tevens dimbaar.

 

Dimbaarheid van een LED Lamp

LED (Light Emitting Diode), is het lichtgevende element in een LED lamp. De hoeveelheid stroom door de LED Lamp, bepaald hoeveel licht, de LED Lamp af zal geven. Hoe meer stroom je door de LED Lamp stuurt – hoe meer licht de LED Lamp zal afgeven. Omgekeerd; hoe minder stroom je door de LED Lamp stuurt, hoe minder licht de LED Lamp af zal geven. Of een LED Lamp dimbaar is, is afhankelijk van de electronica – die de LED Lamp nodig heeft. Essentieel voor het dimmen van LED licht, is dat de stroom gecontroleerd moet worden.

 

LED Lamp electronica

LED Lamp electronica is dus essentieel voor de dimbaarheid van het licht. De electronica kan zijn ingebouwd in de LED Lamp maar kan ook los worden aangesloten. LED Lampen worden in de fabriek, vaak al voorzien van electronica die goed reageren om dimmers. Het stroomverbruik van dimbare goedkope LED Lampen is gemiddeld genomen half zoveel stroom bij half zoveel licht.

Hierin is een duidelijk verschil met gloeilampen en halogeen lampen. Een reductie van 20% in het stroomverbruik – is 60% minder licht. De gloeidraad is hiervan de boosdoener.

 

Het kopen van dimbare LED lampen – de LED E27 Lamp

Wanneer het niet staat aangegeven dat de lamp dimbaar is – dan is de lamp niet dimbaar. Let tevens ook op de fitting van de LED Lamp. De meest bekende fitting, is de dikke schroeffitting. Deze dikke schroeffitting is herkenbaar door de ouderwetse gloeilampen fitting ( de E27 fitting). de 27 is de LED E27, staat voor de diameter van de schroefdraad en wordt vaak gebruikt voor 230 V lampen.

https://www.leds-depot.be/