Adriaticlife
Image default
Offers

Je cirkelzaag gebruiken voor houtbewerkingsprojecten

 

Een handcirkelzaag is waarschijnlijk de meest voorkomende cirkelzaag die tegenwoordig wordt gebruikt. Deze cirkelzaag, ook wel verstekzaag genoemd, wordt meestal in een tafelzaag gemonteerd zodat de gebruiker hout bij benadering in een hoek kan zagen. Tafelzagen met cirkelzagen hebben ook vaak optionele verlengstukken die kunnen worden gebruikt voor handgesneden of andere projecten. Evenzo zijn er verstekzagen en schaafzagen met cirkelzagen.

 

Een ander type zaag met een roterend blad is de rechte zaagsnede. Deze zaag is er in twee basisstijlen: die met een mes met tanden en die niet. De rechte snede heeft tanden die hem ideaal maken voor het maken van afkortingen, maar hij snijdt geen hoeken. De randen van de rechte snede zijn niet scherp, waardoor het moeilijker wordt om gladde verstekzagen te maken. Een afkortcirkelzaag heeft vaak een afschuiningsoptie op het blad.

 

Terugslagactie

Een goede zaagsnede op een cirkelzaagblad kan worden bereikt met een specifieke terugslagactie. Dit betekent dat het blad terugschiet in plaats van de kracht die het naar beneden veroorzaakt, af te buigen. De werkelijke richting van de terugslag hangt af van hoeveel afschuining (de tegenoverliggende rand) moet worden gesneden. Bij een diamantzaagblad vindt de terugslagactie plaats bij de snijkanten van een van de messen; Sommige cirkelzagen maken het gebruik van kleine rubberen of plastic terugslag op het oppervlak van het blad mogelijk.

 

Terugslagafstand

Een ander gunstig kenmerk van sommige cirkelzagen is hun terugslagafstand. Het verwijst naar de afstand tussen de rand van het blad en de rechte rand. Goed zaagblad is mogelijk op cirkelzaagbladen zolang de afstand minimaal tien procent van de bladlengte is. Voor elke afmeting van de schuine kant kan dit percentage van de ene naar de andere variëren. Hoewel dit per fabrikant verschilt, kunnen veel cirkelzagen zaagbladen tot een lengte van vijfenveertig inch aan.

 

Bankzaagfunctie

Het laatste kenmerk dat moet worden vermeld, is dat veel zagen een ingebouwde bankzaagfunctie hebben, waarmee gebruikers handmatig planken, mallen en patronen in stukken kunnen scheuren. Dit gebeurt met een roterend blad rond een stationair tafelzaagblad. De meeste tafelzagen hebben een op- en neerwaartse beweging in beide richtingen, hoewel sommige dat niet doen, afhankelijk van het merk en het model.

 

Een cirkelzaag kan zowel recht als schuin in hout zagen. Het kan zowel licht als donker hout zagen, hoewel dit laatste oefening vereist om perfecte hoeken te bereiken. Gebruik voor het beste resultaat alleen hout van hoge kwaliteit en bevestigingsmiddelen. Pas nadat deze basisstappen zijn gevolgd, mag je een houtbewerkingsproject proberen.

 

Om een houtbewerkingsproject te verfijnen en af te maken, is het gebruiken van een schuurmachine handig. De juiste schuurmachine is dan ook de kers op de taart!

https://www.gereedschap-expert.nl/