Adriaticlife
Image default
Commercial

Hoe word je advocaat?

Wil jij graag advocaat worden? Dat is zeker geen slecht idee, want het werk brengt verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats is het zeer uitdagend en divers werk. Je bent altijd bezig met een andere zaak en je werkt altijd naar een uitspraak toe. Je haalt er veel voldoening uit wanneer een rechter een uitspraak doet die in het voordeel is van je cliënt. Tegelijkertijd kun je als advocaat ook goed verdienen. Het is echter niet gemakkelijk om advocaat te worden. Je moet een lang pad bewandelen. In deze tekst gaan wij dieper in op de verschillende studies die je moet afronden.

Een rechtenstudie voltooien

Je moet allereerst een studie Rechtsgeleerdheid voltooien voordat je advocaat kunt worden. Dit is een universitaire opleiding en je kunt op drie manieren toegelaten worden. De meeste mensen halen eerst een vwo-diploma. Dit is de meest gangbare weg. Tegelijkertijd heb je ook de mogelijkheid om met een propedeuse van het hbo toegelaten te worden. Vaak zijn er dan nog wel aanvullende eisen. Veel studenten kiezen er eerst voor om een propedeuse hbo-rechten te halen en vervolgens gaan ze door naar de universiteit. Bij sommige universiteiten heb je ook nog de mogelijkheid om een toelatingstoets te doen. Ze kijken dan of je capabel genoeg bent voor een universitaire studie.

Stage bij een advocatenkantoor lopen

Na je studie Rechtsgeleerdheid heb je officieel een titel. Je bent dan namelijk meester in de rechten en kunt met trots een titel voor je naam zetten. Dit wil echter nog niet zeggen dat je als advocaat aan de slag kunt. Een advocaat is namelijk een togaberoep. Na je studie ben je verplicht om enkele jaren stage te lopen bij een advocatenkantoor. Het voordeel van deze stage is dat je gelijk de praktijk in kunt. Bovendien heb je ook al de status van advocaat, maar je bent het nog niet. Tijdens de stage volg je ook nog een beroepsopleiding. De stage duurt drie jaar en daarna schrijf jij je in bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook moet je een verzoek indienen bij de rechtbank van het arrondissement van je rechtsgebied. Na het inwilligen van dit verzoek wordt je officieel beëdigd.


Ook als advocaat moet je nog regelmatig opleidingen en cursussen volgen om op de hoogte te blijven. Je blijft als advocaat dus altijd bezig met theorie en niet alleen met de praktijk. Voor  meer informatie kun je op website van Rechtnet Procesrecht advocaat kijken.