Adriaticlife
Image default
Business / Marketing and Advertising

Waarom een korte tekst schrijven moeilijk is

Iedereen wil een goede tekstschrijver willen zijn of worden. We doen het allemaal vaak, en het zou fijn zijn als we er goed in waren. Dat Twitterbericht bijvoorbeeld, dat blogstukje, of die e-mail aan die belangrijk klant. Als je een boek schrijft beschik je over veel ruimte. Meestal hoort bij een boek ook een geduldige lezer die niet kan wachten op de volgende ontwikkeling van het hoofdpersonage. Een korte tekst moet meteen raak zijn, anders haakt de lezer af. Geen gemakkelijke klus, of toch wel?

Mensen lezen niet

Nou ja, mensen lezen wel, maar lang niet alles wat je schrijft wordt gelezen. De tekst wordt gescand op voor de lezer belangrijke trefwoorden. Daar kun je op inspelen, het zou immers erg jammer zijn als net de kern van jouw verhaal wordt gemist. Aandacht verslapt snel. Wat verderop in de tekst staat wordt minder goed gelezen, dus belangrijke dingen kun je het beste meteen vertellen. Wanneer je opent met een belangrijke boodschap, heb je kans dat de lezer langer aandacht heeft voor je verhaal.

Vertel een verhaal

Een verhaal vertellen in een paar honderd pagina’s is makkelijker dan in 400 woorden. Om van een inhoudelijk Tweet van 280 tekens nog maar te zwijgen. In een korte tekst je boodschap overbrengen is dus een kunst op zich. Uit onderzoek blijkt dat je maximaal 7 seconden de tijd hebt om je lezer te overtuigen. Wanneer je je eigen visie scherp voor ogen hebt helpt dat om snel tot de kernboodschap te komen. Een goed geformuleerde korte tekst zal de aandacht van je lezer veel makkelijker weten vast te houden. Het vergt oefening, maar het is zeker niet onmogelijk.

Webteksten

Korte webteksten op internet staan niet op zichzelf. Als jouw verhaal niet informatief genoeg is, zal een lezer naar een andere website vertrekken. Is je verhaal te langdradig, te saai of onduidelijk dan heeft de lezer daar geen geduld voor. Er is immers op het internet een overvloed aan vergelijkbare informatie te vinden. Je bent de bezoeker kwijt. Dit heeft een onmiddellijk commercieel effect: die verloren bezoeker wordt geen klant.

De lezer van het boek heeft dat boek al gekocht, maar de dienst of het product moet nog worden verkocht. Alleen een goede korte tekst verkoopt, dus zorg dat deze sterk genoeg is.

 

https://www.artikel-marketing.net/